De populära transportmedlen MC och mopeder

Bilar är det fordon som såklart är mest vanligt i samtliga hushåll. Men även MC och mopeder tillhör den kategori som ökar markant.

Motorcyklar används främst som en hobby medan mopeder av lättare slag förekommer i den yngre generationen. För att lagligt kunna köra en MC så krävs ett särskilt MC-körkort och detta beror på att du behöver andra kunskaper och färdigheter när du ska köra en MC. Körkortet för MC benämns som A-körkort. Går du i tankar på att köpa en MC eller moped så finns det flera olika tillvägagångssätt. Antingen kan du köpa fordonet av en handlare, privatperson eller importera privat. Det som rekommenderas är att köpa av en handlare då konsumentköplagen i det fallet tillämpas. Om du istället vill köpa en MC av en privatperson så är det enbart köplagen som gäller och då är det viktigt att ha vissa saker i åtanke. Du bör exempelvis kolla upp om fordonet finns i Vägtrafikregistret. Du kan även begära att få se ett kvitto eller liknande bevis. Det kan också vara nödvändigt att se lånehandlingar för att garantera att motorcykeln eller mopeden inte är skuldsatt. När du köper en MC eller moped ska du fixa en trafikförsäkring det första du gör. Du får nämligen betala en avgift för varje dag du väntar med detta!

MC och mopeder är ett alternativ när det gäller transport, dock är det mer vanligt att du enbart kör runt med en MC medan du med mopeder har en slutlig destination. Många som äger en MC ingår i vissa klubbar som under året kör omkring i så väl Sverige som utomlands.